Muotoilu arjessamme

Muotoilu arjessamme

Kun elää tavallista, kaurapuuronmakuista arkea voi välillä unohtua, miten paljon upeaa muotoilua ympärillämme onkaan. Muotoilulla tarkoitetaan esineen tai muun kohteen käytettävyyden ja muodon suunnittelua ja valmistusta. Usein liitämme muotoilun luksusesineisiin: autoihin, linjakkaisiin huonekaluihin tai nykytaiteelta näyttäviin vänkyröihin, joiden alkuperäistä käyttötarkoitusta ei usein edes tunnista, mutta jotka paljastuvat kahvinkeittimiksi tai ilmastointilaitteiksi. Muotoilu on kuitenkin prosessi, jonka lähes kaikki ympärillämme olevat esineet käyvät läpi, kun niitä suunnitellaan. Muotoilun avulla tuote tai esine sopeutuu käyttöympäristöönsä ja käyttäjänsä tarpeisiin niin hyvin kuin mahdollista. Tarkoituksena on löytää sulavuutta ja toimivuutta.

Kotimaista muotoilua löytyy esimerkiksi keittiöstä. Laadukas Iittala on tunnettu suomalaiseen makuun sopivista astioista, ruokailuvälineistä ja tarjoiluastioista. Iittala on nimetty 1800-luvulla Iittalan kylään perustetun lasitehtaan mukaan. Iittalan suuria muotoilijanimiä ovat mm. Alvar Aalto, Timo Sarpaneva ja Oiva Toikka. Aallon suunnittelema Aalto-maljakko, Sarpanevan valurautainen pata ja Toikan Kastehelmi-lasiastiastosarja sekä lasilinnut ovat yksiä Iittalan tunnetuimpia tuotteita. Laadukkaasti muotoillut esineet säilyttävät arvonsa vuosikymmenten jälkeenkin ja toisinaan klasikkotuotteiden hinta jopa nousee.

Muotoiluajattelua voidaan löytää myös elektroniikan puolelta keittiössä. Kahvinkeittimet ovat käyttöesineitä, joiden tulee kestää niin käyttöä kuin katsettakin. Ei ole sattumaa, että kahvan sijainti on optimaalisen mukava kädelle tai että vesisäiliötä täyttäessä on laskettu, että vettä ei roisku ympäri pöytää. Muotoilulla pyritään varmistamaan, että tuotetta koottaessa siihen käytetyt resurssit ovat tarkoituksenmukaiset eikä hukkaosia tule tai ylimääräistä aikaa käytetä.

Kun seuraavan kerran keität aamukahvia tai paahdat aamupalaksi paahtoleipää, tarkastele käyttämiesi esineiden muotoilua, ilmettä ja sitä, miten hyvin ne sopivat tarkoitukseensa. Laadukkaan voiveitsen painopiste on tarkkaan laskettu ja leivänpaahdin ei pompauta leipiä liian voimalla, että ne eivät lennä lattialle. Muotoilu on mielenkiintoinen osa arkeamme!