Mikä kaikki on taidetta?

Mikä kaikki on taidetta?

Monille taide on pelkkiä veistoksia ja maalauksia, mutta tosiasiassa taide ei rajoitu oikeastaan mihinkään. Taidetta on käytännössä kaikki, mitä taiteeksi halutaan kutsua. Taidetta löytyy esimerkiksi julkisista tiloista, niin veistoksina, kuin maalauksina, että seinämaalauksina ja itse rakennuksen arkkitehtuurina. Taide, kun on nimenomaan katsojan silmissä. 

Myös rumakin voi olla taidetta

Julkisia tiloja haukutaan usein kolkoiksi ja sitähän ne myös välillä totta tosiaan ovat, mutta kuitenkin vanhat tilat ovat alkaneet kiinnostaa ihmisiä enemmän ja enemmän. Tämä onkin mahdollistanut esimerkiksi vanhojen teollisuusrakennusten muuttamisen asuinrakennuksiksi ja ennen vihattuja rakennusten julkisivuja on haluttu säästää, pitäen juuri erilaisen, eri aikakautena rakennetun, käytännössä todella harvinaisen miljöön elossa. 

Nyt on alkanut nousta muotiin muraalit, joita rakennetaan vanhojen ja jopa uusien talojen kylkiin. Näin vanhoista, jopa vihatuista rakennuksista on voitu saada aikaan pidettyjä, jolloinka voidaankin ehkä hieman leikkisästi sanoa taiteen pidentävän ikää. 

Voiko käyttöesineet olla taidetta?

Vastaus on yksinkertainen, voi olla. Käyttöesineet ja tavarat voivat olla taidetta. Taidetta ovat niin purkkien väritys ja ulkonäkö, kauniisti kaartuvien saksien linjat, metallinen, katsetta kestävä kahvinkeitin, kuin ylelliset linjat omaava taulu-TV. Valmistajat ovatkin alkaneet tuottamaan arjen keskelle sopivia, silti ulkonäöltään jopa veistoksen omaisia tuotteita, joita ei tarvitse hävetä pitää esillä, tai näyttää vieraille. Esimerkiksi Iittala ja Hackmann valmistavat todella kauniita käyttöesineitä, jotka ovat mitä parhainta arkista taidetta. 

Myös kodinkoneet, kuten pesukone, liesi, uuni, tuuletin tai jääkaappi voi olla ulkonäöltään taiteellinen. Dysonin valmistamat ilmanpuhdistimet ja tuulettimet ovat kuin modernin nykytaiteen tuotoksia, Sodastream ja Nespresso ovat tuoneet perusmallien lisäksi valikoimiinsa todella kauniita, jopa ihan mielellään esillä pidettäviä laitteita, joilla kelpaakin valmistaa juomaa vieraille.