Valaistus vaikuttaa kodin ulkonäköön merkittävästi ja on jopa yksi sen tärkeimmistä tekijöistä. Huoneen valo tulee luonnonvalona ikkunasta tai keinovalona valaisimista. Kun asunnon valaistusta suunnitellaan, kannattaa huomioida kesäaamun valoisuuden ja talvi-illan pimeyden ero ja se, miten se vaikuttaa tilan ulkonäköön.

Valaistuksen vaikutukset
Valaistus voi vaikuttaa merkittävästi jopa siihen, kuinka suurelta tila tuntuu. Valo ja sen kohdistustapa vaikuttavat myös siihen, miltä sisustuksessa käytetyt värit ja materiaalit näyttävät. Ei siis kannata valaisimia valitessa miettiä ainoastaan itse valaisimien ulkonäköä, vaan huomioida myös se, miten valo saattaa heijastua seinän ja katon kautta. Heijastettu valo on huomattavasti suoraa valaisemista pehmeämpi ratkaisu, jolla voidaan korostaa haluttuja sisustuselementtejä kuten seinää tai tauluja.
Keskellä kattoa sijaitseva yleisvalo ei muutenkaan ole ainoa vaihtoehto tunnelmaa luomaan. Eri huoneita valaistaan eri tavoilla niiden käyttötarkoituksen mukaan ja erityisesti olohuoneen kokonaisvalaistus muodostuu useimmiten yhdistelemällä yleis-, kohde- ja koristevaloja eri tavoin ja niin, että ainakin osaa valoista pystyy himmentämään. Esimerkiksi Masku myy erilaisia valaisimia toimivan kokonaisuuden rakentamiseen. Lattia- ja seinävalot luovat dramatiikkaa, jolla pystyy valaisemaan myös huonekasveja ja tauluja, mikäli niitä halutaan korostaa.
Kirkkaus ja sävyt luovat tunnelman
Valaisimen varjostimella voidaan vaikuttaa valon tunnelmaan, sillä se voi tuoda huoneeseen kuvioita tai värejä. Tavallisesti asunnoissa on neutraali ja lämmin valaistus, mutta toki esimerkiksi kasvivalot ja erilaiset sesonkivalaistukset kuten jouluvalot muuttavat tätä jonkin verran. Myös kirkasvalolamput ovat erityisen suosittuja Suomen pimeinä talvina, sillä päivänvaloa mukaileva valkoinen valo herättää parhaiten. Kodin valaistuksella onkin myös pitkän kaamoskautemme vuoksi meille niin suuri merkitys.