Categories
Uncategorized

Kätevät ja käytännölliset yrtit

Kodin sydäntä eli keittiötä voi somistaa monin eri tavoin mutta keittiöön sopii erilaisten sisustustarvikkeiden lisäksi toiminnalliset sisustuselementit. Monet hyödyntävät nykyaikaista tekniikkaa sisustuksessa mutta myös perinteiset luonnolliset vaihtoehdot ovat suuressa suosiossa keittiön sisustuksessa. Keittiöön kannattaa myös hankkia kasvillisuutta, josta on myös hyötyä ruoanlaitossa. Tähän tehtävään sopivat hyvin erilaiset yrtit, joita on myös helppo kasvattaa omassa kodissa. Mitkä yrtit sopivat erityisen hyvin oman keittiön kasveiksi, ota selvää seuraavasta.

Ruokayrtit

Tavallisimpia ruokayrtejä, joita voi helposti kasvattaa omassa kodissa ovat esimerkiksi tilli, basilika, persilja, ruohosipuli, korianteri, sitruunamelissa ja minttu. On myös muita tavallisia yrttejä, joita voi helposti kasvattaa keittiön ikkunalaudalla ja niitä voi käyttää ruoanlaitossa kätevästi ja kasvattaa lisää pienissä ruukuissa lähellä ruoanlaitto paikkaa. Yrteillä on helppo maustaa kastikkeita, liharuokia ja muita perusruokia ja tehdä niistä astetta maukkaampia.

Villiyrtit

Myös luonnosta on mahdollista löytää paljon hyödyllisiä yrttejä, joita voi syödä. Näitä löytyy myös Suomesta, joten ei tarvitse lähteä merta edemmäs etsimään niitä. Villiyrttejä on käytetty kautta aikojen ja niitä voidaan käyttää ruokana, lääkkeenä tai mausteena. Helpommin tunnistettavia Suomessa kasvavia yrttejä ovat esimerkiksi kamomilla, keto-orvokki, nokkonen, piharatamo ja mesiangervo. Luonnonyrtit ovat erittäin monikäyttöisiä, ja niitä löytyy luonnosta helposti ja paljon.

Sisusta yrteillä

Yrttejä voi laittaa kasvamaan ruukkuihin, joita voi asetella ympäri keittiötä. Ne voivat roikkua ruukuissa katosta tai olla pelkästään ikkunalaudalla keräämällä päivänvaloa. Tuoksuvat yrtit tuovat kauniin ilmeen lisäksi tuoksuja keittiöön, jotka ovat mukavia ja niistä on myös hyötyä. Jotkut yrtit ja niiden tuoksu karkottaa tuholaisia, jotka ovat haitallisia toisille kasveille. Tällä tavalla yrteistä voi ottaa vielä enemmän hyötyä irti kuin pelkästään ruokana, mausteena tai lääkkeenä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *